ακμή! τι είναι και πως φεύγει!

Αρχική Νέα ακμή! τι είναι και πως φεύγει!

Η ακμή είναι μια από τις συχνότερες δερματοπάθειες η οποία εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα στην εφηβεία.

Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού, η οποία σε συνδιασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.

Εκδηλώνεται με φαγέσωρες (φαγεσωρική), βλατιδοφλύκταινες (βλατιδοφλυκταινώδης) ή οζίδια και κύστεις( οζιδιακή και κυστική ακμή).

Σπανιότερα εμφανίζεται ακμή στην ενήλικη γυναίκα καθώς και κεραυνοβόλος ακμή με οξέια έναρξη βαριάς κυστικής ακμής.

Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από το stress καθώς και από ενδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία.

Φάρμακα όπως η κορτιζόνη προκαλλούν επίσης παρόξυνση. Ωστόσο, η ακμή δεν προκαλείται από την κατανάλωση σοκολάτας ή λιπαρών τροφών όπως συχνά πιστεύουν οι ασθενεις.

Τι πρέπει να κάνετε;

  • Πρέπει να αποφέυγετε οποιοσδήποτε ερεθισμός του δέρματος πχ σπάσιμο στα σπυράκια, γιατί υπάρχει κίνδυνος μόνιμων σημαδιών.
  • Πλύσιμο προσώπου κάθε βράδυ. Το πλύσιμο του προσώπου αφαιρεί τους ρύπους, τη σκόνη, τα νεκρά κύτταρα και τη λιπαρότητα που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Προσοχή στα προιόντα μακιγιάζ διότι μπορεί να επιδεινώσετε ή και να προκαλέσετε ακμή. Χρησιμοποιείτε κατάλληλα προιόντα που θα σας προτείνει η επαγγελματίας αισθητικός σας και φυσικά αφαιρείται κάθε ίχνος μακιγιάζ κάθε βράδυ.
  • Αντιηλιακή προστασία.

Ανάλογα με την κλινική εικόνα και φυσικά την ηλικία, η ακμή αντιμετωπίζεται με τοπική ή και συστηματική θεραπεία. Ο βαθύς καθαρισμό προσώπου βοηθάει μόνο στη περίπτωση φαγεσωρικής ακμής!

Αν αρχίζει η ακμή να εμφανίζεται με τα μαύρα στίγματα τότε μπορεί να την προλάβουμε με βαθύ καθαρισμό προσώπου και με προιόντα περιποίησης εξειδικευμένα στο ακνεικό δέρμα!

Αν το βήμα αυτό το προσπεράσετε πολλούς μήνες μετά χρειάζεται αγωγή φαρμακευτική από δερματολογο. 

Extra tip!!! Δεν βάζουμε ποτέ πετσέτα στο πρόσωπο καθώς μεταφέρει βακτήρια! Προτιμάμε χαρτομάντιλα μιας χρήσης!

Η ακμή πλέον έχει τη λύση της !

Ρωτήστε μας για τα προιόντα που προτείνουμε εξατομικευμένα σε κάθε περίπτωση!

athina_zogopoulou_rect

ONLINE CONSULTATION

από την Αθηνά Ζωγοπούλου

Αν θες να μάθεις περισσότερα για τα προϊόντα ή και τις θεραπείες που ταιριάζουν πιο πολύ στην επιδερμίδα σου, κλείσε ραντεβού για ένα live online consulation!

ή κάλεσέ μας στο 2610 221514
Καλάθι αγορών
Scroll to Top